2010. március 21., vasárnap

Paprika

Azt gondolnám, hogy Magyarországon csukott szemmel levehetném bármelyik fűszerpaprikát rejtő tasakot a boltban a polcról, magyar terméket találok benne. Hát, nem. Nagyon nem. Ötből kettő márka egyáltalán nem tartalmaz(ott) magyar paprikát, hanem különböző arányban chile-i és spanyol cuccot, egyben perui és magyar volt (gondolom, a magyar rész csak néhány csipetnyi), és mindössze kettő volt hazai. Az egyik a kalocsai, a másik Tesco-s. Igen, a fehér-kék-piros csíkos. Nincs itthon elég fűszerpaprika, hogy Dél-Amerikából kell behozni?


Az utóbbi időben igyekszem odafigyelni arra, hogy amit megveszek, lehetőség szerint magyar legyen. Van, amikor nem lehet, mert mondjuk, abból a termékből nincs magyar gyártmány. Persze, példát most nem tudok mondani, hogy valaminek nincs magyar alternatívája. Talán a banán, narancs és egyéb déligyümölcs az, amiből ha megszakadok, akkor sem találok magyart. Citromot sem.


Olyan fűszerek is vannak, ami nem terem meg itthon, ezért innen-onnan beszállítottat veszek, ha arra az ízre vágyom, és ez gyakran előfordul, mivel szeretem a fűszereket, de a paprika nem ilyen. Mármint nem arról van szó, hogy nem szeretném, hanem nem látom értelmét az importnak. Van nekünk is. Nem is akármilyen. Finom.

4 megjegyzés:

  1. Kénytelen leszel piacra járni, házi gyártmányért :-) Anyóstól kaptam házit, csipetnyit használunk csak, mert méregerős, és a színe...!

    Azt hallottam, olcsóbb kintről hozni...? Rejtély.

    VálaszTörlés
  2. Én is anyutól szoktam kapni, ő pedig ismerős néniktől. Konyhakertben nevelt paprika finomra őrölve. Isteni. :)
    Most viszont kénytelen voltam venni, mert üresen tátongott a dobozka, anyutól pedig csak Húsvétkor tudok szerezni. Paprika nélkül pedig nem élet az élet.
    Én sem értem, miért olcsóbb külföldről behozni, mint megvenni azt, ami eleve itt van. Azt sejtem, drágábban adjuk el külföldre a jó magyar paprikát, mint amennyiért behozzunk a sza... khm... kevésbé jót.

    VálaszTörlés
  3. Ne tudd meg... a múltkor a rokonság küldött paprikát, de a csomagolás hiánya (egy sima átlátszó zacskóban volt) megriasztott. Még emlékszem a paprikamizériára. De eljött az idő, hogy a csomagolt, bolti szegedi paprikám (fogalmam sincs persze, hogy hány százalékban szegedi és mennyire chilei) elfogyott és sorra került a zacskó. Azóta a paprikás ételeim színe és íze meg sem közelíti az azelőttit. Egyszerűen üt! Csodaszép és csodafinom. Már csak azt kéne tudni, hogy honnan jött... :)

    VálaszTörlés
  4. Amit anyutól kapok, az is sima csomagolásban van, minden márkajelzés nélkül (olyan nincs is neki, mivel garantáltan házi). Itt is igaz a mondás, hogy nem minden arany, ami fénylik. ;)
    Ha szerencséd van, a rokonok tudják a paprika eredetét, és ahonnan ez jött, van több is. :)

    VálaszTörlés