2014. június 23., hétfő

Bizonyítvány

Nem tehetek róla, megőrülök attól, hogy boldog-boldogtalan kiteszi a facebook falára a gyereke bizonyítványát, hogy milyen ügyes és okos is az ő gyermeke, mert kitűnő vagy majdnem kitűnő lett. A szülő boldog, dagad a mellkasa.

Nem arról van szó, hogy nem lennék majd büszke Gergő eredményeire, de ha nem lesz kitűnő, akkor sem leszek kevésbé büszke.

Nem akarok általánosítani, mert nyilván minden gyerek más, de túl sok negatív példát láttam a tökéletes bizonyítvány mögött meghúzódó gyerekekkel kapcsolatban. Nekem is és a húgomnak is volt olyan osztálytásra, aki nem mert hazamenni a négyes osztályzattal. Akkor csak sajnáltuk őket, így közel 30  év távlatából jobban látszik, mennyira ártott a gyerekeknek. Az egyik lány önbizalomhiányos. Tehetséges, kreatív, de látszik, hogy nem kerek valami. A másik lány (az én osztálytársam) orvos lett, mert az esze megvolt hozzá, de a kedves lányból egy hatalmaskodó sárkány lett. Egyiket sem szeretném a gyerekemnek.

Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy minden kitűnő bizonyítványt produkáló gyerek a szülei miatt, a szüleinek tanul, de mindig ezek a dolgok jutnak eszembe a tökéletes iskolai eredményeket látva.

Lehet, hogy Gergőnek is szuper lesz a bizonyítványa, de nem fogom leszidni a hármasért sem. Einstein is megbukott. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése