2013. február 1., péntek

Speciálisan szabálytalan

Tegnap kora délután majdnem belénk jött egy kocsi szemből, pedig nem csináltunk semmit, csak szabályosan haladtunk a kijelölt sávban. A Jakab József utcában haladtunk, és készültünk a Dagály utcára kanyarodni, amikor a szembejövő autó úgy gondolta, kikerüli az ő sávjában szabálytalanul parkoló autót. Amikor Péter mutogatással megkérdezte a pasitól (bepasszírozta a kocsiját közénk és a parkoló autó közé), hogy mégis mi a fenét csinál, visszamutogatott, hogy ott van egy parkoló kocsi, amitől ő nem tud haladni. És? Az ő sávjában van az akadály, ne nekünk kelljen már lehúzódni! Vállvonogatva elhajtott. A parkoló autóban egy nő üldögélt. Azt gyorsan levettük, hogy egy szülő, mert közvetlenül az iskola előtt állt. Észlelte, hogy ő a probléma forrása, azonnal lehúzta az ablakot, amint eltűnt közülünk a passzírozós autó. Mielőtt megszólalhatott volna, Péter felvilágosította, hogy 2 m-re van kialakított parkolóhely, talán oda kellett volna állnia. A nő szenvedő arckifejezéssel az iskola felé intett, és közölte, hogy nem véletlenül jár oda a gyerek.

Most szemét leszek. Utánanéztem az iskolának. Azt eddig is tudtam, hogy nem sima általános iskola, hanem alapítványi, csak azt nem, mennyiben tér el. Igen, valóban speciális. Nagyon sajnálom azokat a szülőket, akiknek ide kell járatni a gyerekét, de változatlanul nem látom indokoltnak, hogy miért kell közvetlenül az iskola bejárata elé parkolni úgy, hogy az autó és a kapu között van egy járda, az anyuka pedig az anyósülésen várakozik, tehát ahhoz, hogy kiszálljon a kocsiból, nem elég, hogy szabálytalanul parkolva elzár majdnem egy teljes sávot, de még ki is kell vágni az ajtót a közlekedők elé. Mindezt úgy, hogy aki a Dagály utcáról kanyarodik a Jakab József utcára, csak kanyarodás után látja meg őt. Nem túlzok, tényleg 2 m-t kellene megtenni, hogy szabályosan parkoljon, és láttam, hogy volt is hely.

Értem én, hogy nagyon mélyen fogjam be a számat és örüljek a szerencsémnek, hogy nagyon valószínűleg nem lesz szükségünk erre az iskolára, de szerintem ez nem így működik. Ha ezt (mármint a gyerek biztonságos szállítását) csak így lehet megoldani, akkor az iskola szerintem NEM KÉPES ellátni a speciális igényeket, mert nem biztosítja a megfelelő megközelítést anélkül, hogy másokat potenciálisan balesetbe nem sodorna. Nem túlzok, tényleg sem sok kellett, hogy ütközzünk. Persze, mondhatjuk, hogy a kanyarodó autósnak kutya kötelessége lett volna megállni a parkoló autó mögött, de ez szóba sem kerülne, ha eleve nem parkolt volna oda.

Nem tudom, milyen problémája van a parkoló hölgy gyerekének, de amennyiben mozgáskorlátozott (rámpa nincs) vagy elkolbászolós, akkor sem az a megoldás, hogy megáll a tilosban. Álljon meg szépen a kijelölt helyen, szálljon ki a kocsiból, és várja a gyerekét a kapuban. Ha így tesz, amint kilép a gyerek a kapun, azonnal terelgetni tudja, ellenben a szabálytalanul parkoló autóban várakozva először ki kell szállnia a kocsiból (kivágja az ajtót az esetlegesen bekanyarodó -és őt későn meglátó- autós elé, kilép a forgalomba) az autót megkerülve el kell mennie a kapuig, és csak ekkor tudja átvenni a gyereket. Akárhogy nézem, mindenki jobban járna, ha nem takarózna azzal, hogy nem véletlenül jár ide a gyereke, hanem mérlegelne, hogy melyik megoldással járna mindenki jobban.

Tudom, ne rúgjak bele abba, akinek nélkülem sem egyszerű, de sajnos, az eset nem egyedi, csak most először tapasztaltam a saját bőrömön, hogy akár nagy baj is lehet ezekből a parkolásokból. Nem hagyják ott az autót (bár láttam már ilyet is), csak várakoznak, de a Dagály utca felől érkező kanyarodónak tök mindegy, hogy egy parkoló vagy egy várakozó autóba megy bele vagy kerül ki hirtelen úgy, hogy a  szemből szabályosan érkezőnek (ebben az esetben nekünk) megy neki. Szerencsénk volt, mert mindenki gyorsan reagált, de kellett hozzá Péter is a rutinjával. Nekem tuti nem sikerült volna. (Mondjuk, nekem már egy szimpla kanyarodás is gondot okozna a poros-pókhálós jogsimmal, de nem is ez a lényeg.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése