2013. december 18., szerda

Nyers

Tegnap este itt járt Péter egy régi ismerőse, hogy kölcsönkérje a turmixgépünket, amíg az övét javítják. Eszembe sem jutott volna megjavíttatni egy turmixgépet, de biztos olyan puccos az övé, hogy érdemes. Nem tudom, nekem olyan sosem volt. :)

Nem is ez a lényeg, hanem inkább az, hogy miért is kér kölcsön a javítás idejére, miért nem tudja kibekkelni turmixolás nélkül azt a kb. 2 hetet. Azt gondolnám, addig olyan ételt eszik, amit nem kell turmixolni, de nála az szóba sem jöhet, mert nagyjából MINDENT turmixol. Muszáj turmixolnia, mert másképp nem nagyon tudja megenni, ugyanis amit csak lehet, nyersen eszik. Először elég hajmeresztően hangzott, de aztán beszélgettünk róla, és már nem gondolom marslakónak. Nem is olyan bonyolult, mint ahogy gondoltam. Tény, hogy igényel némi odafigyelést, de azt mondja, megéri.

3 hónap alatt sokkal jobb lett a közérzete, nagyobb a fizikai teherbírása és nem mellesleg ledobott kb. 10 kg-t, pedig nem volt rá szüksége.

Péter ráizgult. Gyorsan kiderült, hogy a hús és a tojás felejtős, mert azt senkinek sem ajánlott nyersen fogyasztani, de a tejtermék elhagyását is megindokolta a srác. Belegondoltam, kirázott a hideg, de egyelőre azt mondom, hogy túlságosan szeretem a vajat, a sajtot és a joghurtot ahhoz, hogy lemondjak róla. A többi mehet. :) Nem, nem tervezem, hogy átálljak teljesen nyers étkezésre és Péter sem fog, ha rajtam múlik, de tény, hogy elültette a bogarat a fülünkben és sokkal több dolgot fogunk nyersen enni. Amit nem muszáj, azt nem fogom megfőzni.

2 hétre kérte kölcsön a turmixgépet, tehát nagyjából év elején kapjuk vissza. Januártól kevesebbet fogok főzni. Meglátjuk, Gergő mit szól majd hozzá. Nagyon nem félek, mert szereti a krémleveseket, onnan pedig csak egy lépés egy finom turmix. :)

4 megjegyzés:

  1. Elvileg már receptjeink is vannak, mert a srác átdobott néhány linket Péternek, de még nem foglalkoztam a dologgal többet annál, hogy leírtam. :)

    VálaszTörlés
  2. Itt van már teljesen "nyers" étterem, a Temple Bar-on. A jelentések vegyesek, de nézd meg magad: http://www.irishtimes.com/life-and-style/food-and-drink/restaurant/dublin-s-first-organic-raw-vegan-restaurant-1.1561404

    Ugyanakkor most olvasom a Cooked c. könyvet, amely kitér arra, hogy a főzés ténye igencsak jelentős az emberiség fejlődése szempontjából. Az ember az egyetlen állat, amelyik főz, s lám, hova jutott, érvel az író. (Nem rágsz egész nap nagy mennyiségű zöldet, és emésztesz békésen egész nap, tehát van időd gondolkodni... kb. ennyi röviden és nagyon lebutítva a dolgot :-)) De ha bárki jól érzi magát tőle, tegye.

    VálaszTörlés
  3. Nem, nem, szó sincs arról, hogy nyers kajákon éljünk. :) Az igazat megvallva erősen megcsappant a lelkesedés, mire visszakaptuk a turmixgépet. :) Annyi, hogy igyekszünk minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt enni, de ez eddig is így volt. Talán most egy kicsit többet, de elég volt a szilveszteri "buli" után napokig enni a salátát, kikészült a gyomrom. :( Szükségem van a főtt ételre.

    VálaszTörlés