2014. január 15., szerda

Készülődés az óvodára

Nem hajt a tatár, mert csak 2015 szeptemberétől kötelező a 3 éves kort betöltött gyerekeknek elkezdni az óvodát. Ez abból a szempontból jó, hogy kaptunk időt alaposan körbejárni a témát, abból viszont nem, hogy laza másfél évig nem kötelesek felvenni a körzetibe. Ha jobban belegondolok, ez is jó, mert így egyértelműbb lett a dolog: nem tekintjük opciónak a körzetes óvodát, de a többi államit sem. Mindenkinek más preferenciái vannak a gyereknevelés témakörében. Nekünk az egyik az oktatás, amibe az óvoda is beletartozik. Nem nyertük meg a lottóötöst, nincs alapítványunk, csak másképpen osztjuk be a pénzt. Az most mindegy, honnan vonunk el (nem éhezünk és nem járunk rongyokban, nem ezekre gondolok). Lehet, hogy egyszer megírom, de most nem.

Főbb feltételeink az óvodával kapcsolatban:
-Tiszta, rendezett környezet és szobák, viszonylag kevés gyerek.
-Normális óvónők.
-Játékos foglalkozások, nem poroszos nevelés.
-Egészséges étel. (Az egyik (volt) tuti befutó óvodába olyan helyről rendelik a napi menüt, amit az irodákba szokás. Lehűtött, lefóliázott, mikróbatevős kaját. Jesszus...)
-Semmi vallási cucc.
-A kerületben vagy szomszédos kerületben legyen.
-Fogadják Gergőt évközben is.

Ha ezeknek megfelel egy óvoda, már kérünk is egy időpontot terepbejárásra. Persze, fontos az ár is, de először ezek legyenek rendben, aztán jöhet az is.

Gergőt már hónapok óta foglalkoztatja egyébként a kérdés. Tudja, hogy 3 éves korban elvileg óvodás lehet. Most, hogy már betöltötte, jogosan lebeg a levegőben a néma kérdés, hogy akkor most mi van. Próbáljuk elővezetni a dolgot azzal, hogy nem lenne hátrány, ha elhagyná a pelenkát. Nem mondom, hogy nagyon motiválja ebben az óvoda, nem nagyon érti az összefüggést. A matricázás -ahogy Péter fogalmazott- kontraproduktív lett, azaz nem az volt a lényeg, hogy a WC-be pisilésért matricát kap, hanem gyakorlatilag azért préselt ki magából néhány cseppet, hogy kapjon matricát. Miután ezekért a pár cseppekért egy idő után nem adtunk, elfogadta ugyan, de megcsappant a lelkesedés. Pénteken viszont az egyik játékbolt kirakatában meglátott egy nagy plüss Terence-et (ő volt a tortáján is). Nyilván nem kétfillérbe kerül, nyilván elkezdett rinyálni érte, de nyilván nem kapja meg csak úgy. Először csípőből pattintottam a dolgot, mert egyre kisebb lesz a lakás, ahogy szaporodnak a játékok, aztán összenéztünk Péterrel és gyorsan megegyeztünk, hogy üzletet ajánlunk a Gergőnek: amint szobatiszta lesz, a pelenkapénzt elkezdjük gyűjteni, és amint összegyűlik Terence ára, megkapja. Lehet, hogy nem a legjobb megoldás, de már nincs több ötletem. Valamit elkapott belőle, mert az érti, hogy ha nem hord pelenkát, előbb-utóbb érkezik egy Terence, de azt még nem, hogy ezzel párhuzamosan szólni kell, ha menni kell. Ma délután alvás előtt (ha álmos, szól, nem erőltetem, erről majd később, ha lesz időm) szerettem volna tiszta pelenkát adni rá, mert eléggé tele volt. Nem nagyon hagyta, játszott volna helyette, erre elővettem a témát, hogy ha WC-be pisilni, megúszhatná a pelenkázási macerát, ráadásul Terencehez is közelebb kerülne. Erre közölte, hogy a WC-be szeretne pisilni, majd amikor ez metörtént, kérdezte, hogy kaphat-e Terence-et. Nem örült, amikor mondtam, hogy azért nem eszik olyan forrón a kását, de szerintem kezdi megérteni. Nem mellesleg eszébe sem jutott matricát kérni, az már lecsengett.

A másik az alvás. Két variáció van. 1)Nem alszik délután, akkor 5-6 óra körül megy a kádba, fürdés, játék, mese, legkésőbb 8-kor alvás. 2)Alszik délután, ami azt jelenti, hogy 2-nél nem korábban (most 2.30 körül aludt el és még tolja) kezdi és 2-3 órát simán alszik. Ilyenkor 10-nél korábban nem kezdjük a fürdést és éjfél körül alszik el. A szülinapi bulija előtt negyed 1-kor jöttem ki a szobából (nem akarok beszélni róla... akkor álltam neki a kaják egy részének előkészítéséhez... 3-ig álltam a konyhában). Már nem esem kétségbe, mert mindkét variációnak megvan az előnye és a hátránya. Lehet, hogy este leküldöm a fiúkat a játszótérre, ha Péter hazajön, de ezt csak halkan mondom, mert most pattant ki a fejemből. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése