2010. július 7., szerda

Gomba

Ribizliszemezés után, meggyszárazás előtt megjelent egy srác a ház előtt. Azt hittük, valami pénzt akar beszedni. Szombat volt, régebben ilyenkor jött az ember az újságpénzért vagy a szemétszállítási díjért. Kiderült, hogy gombát árul. Pár percig ment a vívódás, végül vettünk tőle 6kg vargányát (felénk csak igazinak hívjuk). Anyu pucolás közben nevetve jegyezte meg, hogy nem volt elég dolgunk. :) Már éppen végzett vele, amikor újra megjelent a srác. Maradt másfél kg gombája, kérdezte, nem vesszük-e meg. Mivel az első adag szép volt, kukac nem volt benne, járat is alig, megvettük. Azóta többször ettünk rántott gombát Péter nagy örömére. Nincs jobb az erdei gombánál, főleg, ha vargánya.

A srác már tudja, hogy mi jó vevők vagyunk; azóta többször megjelent, mi pedig egyetlen kivétellel mindig vettünk gombát. Legutóbb 1 órája vettem meg a mai szedést. 3kg finom vargánya. Kézmeleg vízben, megtisztítva pihen a mosogatóban, hogy az utolsó túlélő kukac is feldobja a nem létező talpát. Szinte adja magát, hogy rántsuk ki most azonnal, de egyrészt tele a hűtő mindenféle kajával, másrészt Péter ma reggel visszament Budapestre, hogy pesztrálja a kádbeszerelő munkásokat és csak vasárnap jön vissza. Persze, nem csak ő szereti a gombát, de úgy van értelme ilyen finomságot kirántani és frissen megenni, ha mindenki ehet belőle, aki szereti. Majd jövő héten. Ha nem ezt a gombát, akkor majd azt, amivel legközelebb becsönget a srác. :)


Ha esetleg mégis megmarad az összes, akkor télen lesz mit előkapni, ha az idei -nem mezőgazdaságbarát- nyár miatt esetleg a fagyasztó tartalmát kellene pusztítani...

2 megjegyzés:

  1. ... és majd csinálunk mitziéknek is, ha ellátogatnak hozzánk :))))))))))))

    VálaszTörlés
  2. Igen, igen! :)
    Azt már buktuk, hogy az összes megmaradjon, mert nyilván aznap este is kellett friss rántott gombát enni, de van bőven. :)
    Picit ugyan aggódom, mert 2 napja nem jött a srác. Remélem, nincs baja!
    Az embereknek általában saját hentesük van (nekem nincs, de anyunak az is van), nekünk meg saját gombásfiúnk. :)))

    VálaszTörlés