2011. május 5., csütörtök

Nevek magyarul

Csak engem zavar, hogy az esküvő óta Kate Middletont Katalin hercegnőként emlegetik a magyar cikkekben, blogokban, és nem tudom, még hol? Attól, hogy magyarul beszélünk/írunk róla, nem változik meg a neve. Az már eddig is zavart, hogy következetesen Károlynak, Vilmosnak írják/mondják Charles-t és William-et, de megszoktam, mert mindig is így volt. William felesége 1 héttel ezelőtt lett Katalin. A Westminster apátságba még Kate (Catherine Elisabeth Middleton) ment be, de ki már Katalin Cambridge hercegnéje jött. Miért kell feltétlenül lefordítani, magyarosítani a külföldi keresztneveket? Ha viszont már mindenáron ezt teszik, akkor Harry herceg nevével mi volt a baj? Rosszul hangzik a Henrik herceg? :)

Ha a sors úgy hozza, hogy William nem Kate-et, hanem a húgát veszi feleségül, akkor mit kezdtek volna a magyarosítók a Philippa Charlotte névvel? Az oké, hogy Sarolta, de nagyon úgy tűnik, hogy nem azt használja. Mi vajon a Philippa név magyar megfelelője?

Egyszer láttam egy összeállítást, ahol híres emberek nevét lefordították. Így lett pl. William Shakespeare Lándzsarázó Vilmos. :) Elisabeth Taylor nem lett volna egyedi Szabó Erzsébetként vagy Will Smith Kovács Viliként. :) A sort folytathatnám. Azt hiszem, ezzel elszórakozom még egy ideig. :)

6 megjegyzés:

  1. Nos, a hivatalosan Őt az esküvő után már sehol sem szólithatják Kate-nek, a hivatalos megnevezése Catherine Her Royal Highness the Duchess of Cambridge vagy csak Catherine (de nincs többé Kate)... De hogy miért irják otthon K-val?!

    VálaszTörlés
  2. :) Igen, pontosan, tehát a Katalin hercegnő megnevezés több sebből vérzik...

    VálaszTörlés
  3. én is ezen morogtam. :) az esküvő után kb 10 perccel lekatalinozták az egyik tv-csatornán. pfffff

    VálaszTörlés
  4. Na, örülök, hogy nem vagyok egyedül. :)

    Egyébként meg az esküvő előtt lehetett volna Középtonna Katalin. :D:D:D

    VálaszTörlés
  5. ha már nevek... mi a herceg teljes neve? mi van a személyijében? :)

    VálaszTörlés
  6. A wikipedia szerint: William Arthur Philip Louise, Harry pedig teljes nevén Henry Charles Albert David. Aztán, hogy a személyijükben mi van... :))

    VálaszTörlés